Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)

Obstructieve slaap apneus (OSA) betekent ademhalingsproblemen tijdens de slaap, waarbij de ademhaling moeizaam gaat of zelfs tijdelijk stopt. Typische kenmerken waaraan het obstructief slaap apneu syndroom te herkennen is zijn snurken, moeite doen om te ademen of tijdelijk stoppen met ademen tijdens de slaap. Dit gaat vaak gepaard met heftig transpireren, onrustige slaap of bedplassen. Overdag kan er sprake zijn van vermoeidheid en verminderde schoolprestaties doordat het slaappatroon verstoord is. De klachten kunnen toenemen tijdens een periode van verkoudheid.
  
Obstructieve slaap apneus ontstaan door een vernauwing van de luchtweg. Het komt voor bij bijna 70% van de kinderen met het syndroom van Crouzon, Pfeiffer of Apert die een achterblijvende groei van de bovenkaak hebben. Dit komt door ruimtegebrek van het bovenste deel van de luchtwegen. Ook grote neus- en keelamandelen kunnen de luchtweg verder belemmeren. Bovendien zakt de tong tijdens de slaap wat naar achteren, waardoor de vernauwing nog verder toeneemt. De klachten beginnen meestal in het eerste levensjaar en kunnen variëren in ernst gedurende de jaren. Om die reden moet er bij herhaling een slaapstudie worden gedaan om de aanwezigheid en ernst van OSA vast te stellen.

Door de belemmering van de ademhaling daalt het zuurstofgehalte in het bloed en door de verstoring van het slaappatroon verliest het kind veel energie. Als het obstructief slaap apneu syndroom lang bestaat zonder dat het opgemerkt wordt, kan dit onder andere leiden tot verminderd zien, achter blijven in groei, grotere belasting van het hart en verhoogde hersendruk. 

Berend-Jan heeft ook last van vernauwingen bij zijn luchtwegen. Wij merken vooral dat Berend-Jan hiervan last heeft wanneer hij verkouden is. Dan kan hij nauwelijks slapen, omdat hij het te benauwd heeft. Daarnaast heeft hij minder energie en is in de zomer ook snel bezweet. Berend-Jan heeft al diverse operaties ondergaan om zijn luchtwegen meer ruimte te geven, dan werden zijn amandelen verwijderd. Een tijdlang heeft hij ook antibiotica gekregen, om niet zoveel last te hebben van diverse virussen en griepjes. Voor het slapen gebruiken wij ook nog een neusspray om de slijmvliezen te laten slinken. Het cranio-team controleert regelmatig de mate van zijn slaapapneu. Op de foto is Berend-Jan klaargemaakt voor deze registratie, waarbij hij een nachtje in het ziekenhuis blijft slapen.